Πως να δείτε αν το πτηνό σας είναι άρρωστο
Noμίζετε πως το πτηνό σας δείχνει κάπως κακόκεφο; Αλήθεια, θα το καταλαβαίνατε αν όντως ήταν κακόκεφο; Ως ιδιοκτήτες πτηνών, έχουμε τη μεγάλη ευθύνη της εξασφάλισης της υγείας των φτερωτών μας φίλων! Προκειμένου λοιπόν να ανταπεξέλθουμε ικανοποιητικά στην ευθύνη αυτή, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε συχνές ενδείξεις και συμπτώματα ασθενειών των πτηνών μας...
1. Ασυνήθιστα περιττώματα:
Το χρώμα των περιττωμάτων του πτηνού σας θα ποικίλλει ανάλογα με τη διατροφή που του παρέχετε. Παρολαυτά, πρέπει να έχετε το νου σας για περιττώματα που έχουν κίτρινο, καφέ της σκουριάς ή έντονο μαύρο χρώμα. Τα χρώματα αυτά αποτελούν ενδείξεις εσωτερικής αιμορραγίας αλλά και άλλων προβλημάτων. Πρέπει επίσης να προσέξετε αν διαπιστώνετε αλλαγή στη συνοχή των περιττωμάτων - συνήθως ταυπερβολικά αραιά ή σφιχτά αποτελούν ένδειξη προβλήματος.
2. Tσαλακωμένο (σουρωμένο) φτέρωμα:
To τσαλακωμένο (σουρωμένο) φτέρωμα για κάποια παρατεταμένη περίοδο αποτελεί ένδειξη αναπνευστικών προβλημάτων ή άλλων διαταραχών. Τα τσαλακωμένα φτερά αποκρύπτουν τυχόν απώλεια βάρους η οποία μπορεί να απειλείσει ακόμα και τη ζωή του πτηνού μας. Αν διαπιστώνετε τέτοια συμπτώματα για παραπάνω από μια ημέρα, συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας.
3. Kόκκινη, ερεθισμένη ή βρεγμένη μύτη:
Ως “μύτη” του πτηνού εννοούμε το μικρό “μπάλωμα” πάνω από το ράμφος του στο οποίο βρίσκονται τα ρουθούνοια του. Όταν λοιπόν διαπιστώσετε πως η μύτη του είναι ερεθισμένη, κόκκινη ή εκκρίνει κάποιο είδος βλέννας υπάρχει πιθανότητα πως το πτηνό σας είναι άρρωστο. Φροντίστε να το διατηρείτε “ντυμένο” και ζεστό, καθ’ οδόν προς τον κτηνίατρο.
4. Θολά μάτια:
Αν τα μάτια του πτηνού σας δείχνουν θολά ή εκκρίνουν βλέννα, ενδεχομένως το πτηνό να υποφέρει από αναπνευστική, νευρική ή μυϊκή διαταραχή. Θα πρέπει να το πάτε αμέσως στον κτηνίατρο ώστε να του παρασχεθεί η απαιτούμενη θεραπεία.
5. Μειωμένη όρεξη:
Τα πτηνά έχουν εξαιρετικά υψηλό μεταβολισμό, γιαυτό και πρέπει να τρέφονται επαρκώς καθημερινά. Αν το πτηνό σας σταματήσει να τρώει και αρχίσει να χάνει βάρος ενδέχεται να υποφέρει από κάποια μορφή εντερικής έμφραξης η οποία μπορεί να το οδηγήσει τάχιστα στο θάνατο. Φροντίστε να καθαρίζετε το δάπεδο του κλουβιού του καθημερινά πριν το ταϊσετε, ώστε να μπορείτε εύκολα να ελέγχετε την κατανάλωση της τροφής αλλά και τυχόν αλλαγές στα περιττώματά του.
6. Αναπνοή με ανοιχτό στόμα:
Τα αναπνευστικά προβλήματα είναι τα συνηθέστερα των ασθενειών στα πτηνά - και δυστυχώς, τα σοβαρότερα. Αν δείτε το πτηνό σας να αναπνέει με το στόμα ανοικτό όσο ξεκουράζεται, ενδέχεται να είναι άρρωστο και μάλιστα για αρκετό χρονικό διάστημα. Πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά συμπτώματα ασθένειας στα πτηνά και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα - ενδεχομένως και νοσηλεία για μέρες.
7. Βρώμικο φτέρωμα:
Τα πτηνά από τη φύση τους είναι πολύ προσεκτικά με την υγιεινή τους, καθαρίζοντας το φτέρωμά τους καθημερινά. Αν εντοπίσετε πούπουλα γύρω από το πρόσωπο ή στο πίσω μέρος του πτηνού τα οποία φαίνονται ακατάστατα, μπλεγμένα ή κολλημένα μεταξύ τους, ενδεχομένως το πτηνό να είναι άρρωστο. Παρατηρήστε την κατανάλωση φαγητού και τα περιττώματά του και ενημερώστε τον κτηνίατρό σας σχετικά.
8. Απώλεια βάρους:
Πολλά άρρωστα πτηνά ρυτιδώνουν το φτέρωμά τους όταν δεν αισθάνονται καλά, καλύπτοντας έτσι τυχόν αλλαγές στη μάζα του σώματός τους και στο βάρος τους. Η απώλεια του βάρους μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα οδυνηρή για την υγεία του πτηνού σας, μειώνοντας τη δύναμή του αλλά και επηρεάζοντας τις λειτουργίες ζωτικών του οργάνων. Ζυγίζετε τακτικά το πτηνό σας ώστε να γνωρίζετε το βάρος του ανά πάσα χρονική στιγμή.
9. Κίνηση του φτερώματος της ουράς:
Το παρατεταμένο και επαναλαμβανόμενο κούνημα της ουράς του πτηνού, ειδικά όταν αυτό ξεκουράζεται, μπορεί να αποτελεί ένδειξη αναπνευστικής διαταραχής. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα πτηνά δεν έχουν διάφραγμα που να διαχωρίζει τη θωρακική κοιλότητα από το στομάχι. Οι μύες που βρίσκονται στη βάση της ουράς βοηθούν τα πτηνά να αναπνέουν, συνεισφέροντας στην εισπνοή τους. Αν το πτηνό σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει, οι μύες της ουράς θα εργάζονται σκληρότερα, κάνοντας την ουρά του να ανεβοκατεβαίνει. Το σύμπτωμα αυτό δεν παρατηρείται αμέσως αλλά είναι εντονότερο στα μετέπειτα, σοβαρότερα στάδια της ασθένειας. Όταν λοιπόν το εντοπίσετε, μεταφέρετέ το αμέσως στον κτηνίατρο.
10. Μεταβολή του κελαηδήματος:
Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα πτηνά όταν αρρωσταίνουν δεν είναι και τα πιο... ομιλητικά πλάσματα του κόσμου! Δώστε προσοχή στο πτηνό σας ώστε να μάθετε τον τρόπο και τη συχνότητα που κελαηδά ή μιλά υπό φυσιολογικές συνθήκες. Έτσι, αν παρατηρήσετε αλλαγές στη συχνότητα αυτή ή στο γενικότερο τόνο της φωνής του, έχετε το νου σας για επιπλέον συμπτώματα τις επόμενες μέρες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου